^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Награда на Президента на РБ

За втори път ученик на ПМГ получи най-високото президентско отличие за дейността си в областта на информационните технологии. На специална церемония в Гербовата зала на Президентството Кристиян Боянов получи Грамота „Джон Атанасов“ за постигнатите от него високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информационните технологии. Тя му беше връчена лично от държавния глава Росен Плевнелиев. Отличени бяха и неговите преподаватели г-н Красимир Асенов и г-н Стефчо Наков.  

Кристиян завърши ПМГ през тази календарна година. Понастоящем е студент във ФМИ на Софийския университет, специалност „софтуерно инженерство“. Той е носител на седем поредни титли от ученическата конференция по математика и информатика, двукратен лауреат е на Националната олимпиада по информационни технологии, има редица други награди от състезания и конкурси.
Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, учредена на името на създателя на първия електронен компютър - известният учен от български произход Джон Атанасов, се връчва от 2003 г. в подкрепа на личните постижения на младите български изследователи, работещи в сферите на информатиката и информационните технологии.
От 2012 г. започва връчването на две грамоти „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за разработки с голям обществен принос“ и две грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за учениците, постигнали най-високите резултати в международните ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни и комуникационни технологии, и екипите, които са ги подготвили.
Носителите на отличията „Джон Атанасов“ се определят от Комисия, с участието на водещи изследователи и практици в областта на информационните и комуникационни технологии.
ПМГ е особено горда, защото една от първите присъдени награди бе на друг наш ученик – Александър Коларски. Без да твърдим, че сме единственото училище в страната, постигнало този дубъл, смело можем да се гордеем, че сме единствени в северозапада. Звучи нескромно, но е факт :)

    

 

Copyright © 2022. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook