^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

XXI турнир „Черноризец Храбър”

Математиците на ПМГ дадоха старт на Климентовите дни, посветени на патронния празник на училището. В Деня на народните будители 64 ученика от V до XII клас, ръководени от Мария Еленкова, Пепа Петрова, Дора Стоянова и Стефчо Наков, участваха в Двадесет и първия есенен математически турнир „Черноризец Храбър” в град Враца.

Турнирът е национален и се организира от Института по математика към БАН. Тази година той бе посветен на напусналия ни наскоро бивш Председател на СМБ, Ръководител на ИМИ и Председател на Българската академия на науките академик Стефан Додунеков. Представянето бе чудесно - три първи, две втори, три трети места и куп ученици в призовите десетки на съответните класове. Но всичко по реда си… Само, който не е изминавал с 64 ученика маршрута Монтана – Враца – Монтана, само той не е изпитал истинското удоволствие наречено „пътуване с влак” – незаменими 2 по 60 минути от живота и на учители и на ученици. Враца ни посрещна тъжно и малко нещастно, небето плачеше почти през целия 1 ноември. Може би подозираше, че учениците от ПМГ „Св. Климент Охридски” са дошли да поразвалят празничното настроение на врачани и да им пооберат наградите (е, ако трябва да сме искрени, те на Коледното състезание си ни го връщат). В V клас Иван Цветанов се класира трети с една точка след второто място. В VI клас Деян Борисов с чувствителна преднина достигна първото място. Лидер на VII клас бе Таня Кръстева – пета с малка загуба от челните позиции. Въпреки някои недоразумения с кореспондента от Враца, Антон Колов от VIII клас е втори, а плътно зад него Милица Красимирова, Ивелина Веселинова и Цветелина Захариева са трета, пета и шеста. От години в IX клас има съревнование между 5-6 ученика за по челни класирания на регионални и национални състезания. Този път призьори са Костадин Диманов и Виктор Петров. В десети клас Любомир Емилов е много първи, а 2 точки разделиха Кремена Петкова от второто място. Винаги усмихнатата Симона Стаменова от XI клас разбие не само врачани, но остави след себе си и съучениците си Йордан Людмилов и Михаил Марков, съответно втори и трети. Да не пропуснем и дванадесетокласниците Денис Любомиров и Валентин Давидков. Ако Денис е врял и кипял по такива мероприятия, то на Вальо това беше бойното кръщение, още повече, че като най-големи трябваше да играят и ролята на помощник-ръководители.

От името на цялата математическа колегия – ПОЗДРАВЛЕНИЯ и БЛАГОДАРНОСТИ на учениците и техните родители за издигането на математическия авторитет на ПМГ!

За ПМГ от Враца - Стефчо Наков
 

Copyright © 2022. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook