^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Euroscola - пътуване до Страсбург

За втори път отбор на ПМГ-Монтана след много оспорвано състезание в гр. Враца, се класира за програма „Евроскола“.  Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент". Основна цел на пътуването бе да се запознаем отблизо с работата на ЕП и да защитим името на родината си. Още на 26-ти януари, когато потеглихме от Монтана за удивителния Страсбург, във всички нас – участниците от ПМГ-Монтана в Евроскола се породи голямо притеснение и малко страх. Това се дължеше на високото напрежение от предстоящата ни среща с множество други ученици от различни държави, с които трябваше да намерим начин за работа в екип и „разрешаване“ на някои сериозни проблеми от европейската политика.

Пътуването бе вълнуващо и емоционално. Посетихме най-удивителните забележителности в Будапеща, Виена, Мюнхен, Залцбург и Страсбург. По този начин обогатихме културата и знанията си многократно.

Още когато видяхме огромната сграда на Европейския Парламент притеснението започна постепенно да намалява и уверени в себе си прекрачихме прага на една от най-важните за европейските граждани  институция на Европейския Съюз. Още на закуска създадохме приятелства с португалци, словенци, хървати и италианци. Очаквахме с нетърпение предстоящите занимания, за които, естествено, трябваше сериозна подготовка и решителност в действията и постъпките ни. Разделени по партии всички участници в програмата се настанихме в пленарната зала на местата на истински евродепутати. Може би това породи в нас най-голямо вълнение и възхищение. Гледайки огромната зала на живо, а не пред телевизора както сме свикнали, беше наистина вълнуващо. Имахме шанса да зададем въпроси от  европейската проблематика  на истински евродепутати. След един час изпълнен с доста размисли над различни аспекти от проблемите на съюза, по които както стана ясно се работи усилено, предстоеше обяд.  Всяка маса имаше по осем места и по два въпросника с 20 въпроса на европейска тематика на различни езици,които се говорят в Европейския Съюз. Или това беше така наречената „Евроигра“. Всеки един въпросник трябваше да бъде попълнен от отбор състоящ се от четирима ученици от различни националности.  След като всички участници създадохме своите отбори и попълнихме въпросниците си предстоеше най-важната част от деня. Разделени по партии всички се запътихме към заседателните зали, в които трябваше да дебатираме проблеми от енергийната и социалната политика на ЕС, предстоящите избори за ЕП и бъдещето на Европа. Във всяка партия се избра председател и секретар, които след това щяха да представят обобщено идеите на партията пред  другите участници. След задълбочени размисли и дискусии по темите всички отново се събрахме в пленарната зала, за да чуем идеите на другите партии, които след това да гласуваме.  Любомир Иванов - участник от нашето училище бе секретар на партия и блестящо се изяви пред цялата зала, доказвайки както своите знания и размисли по зададения проблем, така и перфектния си английски език. След като изслушахме секретарите на всички партии, зададохме своите въпроси към тях и гласувахме техните идеи дойде ред на финала на „Евроигра“-та. Бяха се класирали само четири отбора, сред които имаше двама наши съученици.  На отборите им бяха зададени допълнителни въпроси. Всички се представиха подобаващо, но накрая имаше само един отбор победител. В края на деня станахме свидетели на изнасянето на знамената на държавите-членки. По един представител от държава трябваше да вземе чуждо знаме и всички флагове да бъдат обединени в кръг – както е обединена и Европа.

Дойде раздялата. Чувствахме се удовлетворени. Нямаше победени и недоволни. Всички ние сме победители, защото имахме огромния шанс да присъстваме на такова мероприятие, да бъдем евродепутати макар и само за един ден и да срещнем толкова много наши връстници от различни държави и култури. Въпреки, че целият ни престой в ЕП протече в стриктен ред, всичко беше интересно и вълнуващо. Това е един спомен за цял живот, повод за по-голямо самочувствие и национална гордост. Наравно с други големи европейски нации и нашият глас бе чут .  Най-важното е, че се представихме отлично, натрупахме много нови знания и създадохме нови приятелства.  Опита, който получихме и вълнението, което усетихме ни мотивира да желаем от живота повече и повече, за да можем да превърнем мечтите си в реалност.  Със сигурност всеки един от нас иска отново да се върне в сградата на ЕП. Не се знае дали един ден няма отново да седим на същите тези места, но вече като истински представители на своята държава. Да си част от такъв проект е изключително отговорно и важно за самия теб и за страната ти. След този ден в ЕП се чувстваме по-силни, амбициозни и горди. Имахме усещането, че сме част от създателите на Европа. Осъзнахме, че нашият вот би могъл да определи бъдещето на всички европейски граждани. Участието ни в „Евроскола“ ни даде повече упорство във всичко, повече решителност в действията и решенията ни.

 

Copyright © 2022. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook