^Нагоре
 • 1 ПМГ "Св. Климент Охридски"
  НАУКА, ВДЪХНОВЕНИЕ И ПОСТИЖЕНИЯ!
 • 2 ИНФОРМАТИКА ...
  Информатиците са сред най-търсените и високо платени специалисти в света. Научете се да програмирате на съвременни програмни езици и работни среди. Създайте интересни и забавни приложения и игри. Обучението по информатика в ПМГ ще ви даде отлични шансове за реализация като специалисти в областта на информатиката и програмирането.
 • 3 ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ...
  Познаването на съвременни компютърни технологии е задължително условие за успех. Научете се да създавате мултимедийни приложения и анимации, да поддържате информационни системи и бази от данни, да създавате WEB- сайтове. Използвайте компютрите рационално в ежедневието си.
 • 4 БИОЛОГИЯ...
  Разполагаме със съвременно оборудвани лаборатории. Вие ще научите интересни неща за произхода на живота, ГМО, нанотехнологиите. Ще се подготвите за успешно представяне на национални олимпиади и състезания. Ще участвате в различни проекти, ще пътувате и ще се забавлявате.
 • 5 ПРОЕКТИРАЙ САМ БЪДЕЩЕТО СИ!
  ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ И ЕЛАТЕ ПРИ НАС, ЗА ДА УСПЕЕМ ЗАЕДНО!
baner

Наши ученици – лауреати на олимпиадата по ИТ

Кристиян Крумов (12 клас) и Виктор Кирилов (11 клас) са имената на нашите лауреати, които спечелиха ПЪРВО място в категория „Интернет приложения“ на Националната олимпиада по ИТ, чиито домакин на 9, 10 и 11 май за пореден път беше нашето училище.

За три дни ПМГ-Монтана се превърна в сборно място на най-добрите млади ИТ-надежди на България. За пети път ние бяхме определени за домакини на Националния кръг на Олимпиадата по ИТ.  В ПМГ се събраха 180 над 180 ученици и техните ръководители от цялата страна, които се състезаваха в 2 възрастови групи и в 5 категории.

За участие в Национален кръг от бяха класирани два проекта на наши ученици (категория „Интернет приложения 9-12 клас“ –голям успех за нас, тъй като до участие се допускат само 20 проекта от страната. И не само това… На присъствения кръг, където проектите се представят пред жури, проектът на Виктор и Кристиян впечатли комисията и заслужено бе класиран на ПЪРВО място в категория „Интернет-приложения 9-12 клас“. След проведения теоретичен тест, Кристиян е трети в индивидуалното класиране, а Виктор – четвърти. И на двамата се признава оценка Отличен 6,00, с която могат да се запишат във всеки български ВУЗ. Повече подробности за проекта ще намерите по-долу.

Олимпиадата по информационни технологии (ИТ) се провежда в три кръга – общински, областен и национален. За участие в нея се допускат всички ученици от V до XII клас, които участват в две състезателни групи – една от V до VIII клас включително и друга от IX до XII клас. Те разработват собствен проект под ръководството на научни ръководители. За явяване на Националния кръг се допускат до 20 проекта във всяка категория, които се определят от Националната комисия на базата на представените проекти и документация измежду допуснатите от областните комисии.

На последния, присъствен кръг, участниците представят своите проекти пред компетентно жури и решават теоретичен тест. Теглото на теста в крайната оценка на всеки един участник в националния кръг на олимпиадата е 50%. Останалите 50% се формират от качествата, представянето и защитата на разработения проект. Жури с председател проф. д-р Красен Стефанов класира участниците в петте категории: Уеб-сайт (5-8 клас), Мултимедия (5-8 клас), Интернет приложения (9-12 клас), Приложни програми (9-12 клас) и Мултимедийни приложения (9-12 клас). Членове на журито са преподаватели от Софийски университет, БАН и някои от най-големите ИТ-фирми. 

Виктор и Кристиян разработиха „ Система за резюмиране на текст и създаване на презентации SMARTLY“. „Smartly“ е система, която позволява на хората да създават прекрасни презентации с едно кликване. Достатъчно е да укажете уики-връзка към темата или да подадете файл с информация. „Smartly“ автоматично извлича и структурира необходимата информация, прави разбор на данните, позволява на потребителя да редактира слайдовете, да вмъква изображения и мултимедийни файлове. Когато редактирането е направено, потребителят може да променя дизайна на презентацията, за да изберете тема, преходи и много други. Накрая можете да получите линк, изтеглите или прегледате готовата вече презентация.

Можете да видите проекта на адрес http://smartly.info/