^Нагоре
 • 1 ПМГ "Св. Климент Охридски"
  НАУКА, ВДЪХНОВЕНИЕ И ПОСТИЖЕНИЯ!
 • 2 ИНФОРМАТИКА ...
  Информатиците са сред най-търсените и високо платени специалисти в света. Научете се да програмирате на съвременни програмни езици и работни среди. Създайте интересни и забавни приложения и игри. Обучението по информатика в ПМГ ще ви даде отлични шансове за реализация като специалисти в областта на информатиката и програмирането.
 • 3 ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ...
  Познаването на съвременни компютърни технологии е задължително условие за успех. Научете се да създавате мултимедийни приложения и анимации, да поддържате информационни системи и бази от данни, да създавате WEB- сайтове. Използвайте компютрите рационално в ежедневието си.
 • 4 БИОЛОГИЯ...
  Разполагаме със съвременно оборудвани лаборатории. Вие ще научите интересни неща за произхода на живота, ГМО, нанотехнологиите. Ще се подготвите за успешно представяне на национални олимпиади и състезания. Ще участвате в различни проекти, ще пътувате и ще се забавлявате.
 • 5 ПРОЕКТИРАЙ САМ БЪДЕЩЕТО СИ!
  ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ И ЕЛАТЕ ПРИ НАС, ЗА ДА УСПЕЕМ ЗАЕДНО!
baner

XXI турнир „Черноризец Храбър”

Математиците на ПМГ дадоха старт на Климентовите дни, посветени на патронния празник на училището. В Деня на народните будители 64 ученика от V до XII клас, ръководени от Мария Еленкова, Пепа Петрова, Дора Стоянова и Стефчо Наков, участваха в Двадесет и първия есенен математически турнир „Черноризец Храбър” в град Враца.

Турнирът е национален и се организира от Института по математика към БАН. Тази година той бе посветен на напусналия ни наскоро бивш Председател на СМБ, Ръководител на ИМИ и Председател на Българската академия на науките академик Стефан Додунеков. Представянето бе чудесно - три първи, две втори, три трети места и куп ученици в призовите десетки на съответните класове. Но всичко по реда си… Само, който не е изминавал с 64 ученика маршрута Монтана – Враца – Монтана, само той не е изпитал истинското удоволствие наречено „пътуване с влак” – незаменими 2 по 60 минути от живота и на учители и на ученици. Враца ни посрещна тъжно и малко нещастно, небето плачеше почти през целия 1 ноември. Може би подозираше, че учениците от ПМГ „Св. Климент Охридски” са дошли да поразвалят празничното настроение на врачани и да им пооберат наградите (е, ако трябва да сме искрени, те на Коледното състезание си ни го връщат). В V клас Иван Цветанов се класира трети с една точка след второто място. В VI клас Деян Борисов с чувствителна преднина достигна първото място. Лидер на VII клас бе Таня Кръстева – пета с малка загуба от челните позиции. Въпреки някои недоразумения с кореспондента от Враца, Антон Колов от VIII клас е втори, а плътно зад него Милица Красимирова, Ивелина Веселинова и Цветелина Захариева са трета, пета и шеста. От години в IX клас има съревнование между 5-6 ученика за по челни класирания на регионални и национални състезания. Този път призьори са Костадин Диманов и Виктор Петров. В десети клас Любомир Емилов е много първи, а 2 точки разделиха Кремена Петкова от второто място. Винаги усмихнатата Симона Стаменова от XI клас разбие не само врачани, но остави след себе си и съучениците си Йордан Людмилов и Михаил Марков, съответно втори и трети. Да не пропуснем и дванадесетокласниците Денис Любомиров и Валентин Давидков. Ако Денис е врял и кипял по такива мероприятия, то на Вальо това беше бойното кръщение, още повече, че като най-големи трябваше да играят и ролята на помощник-ръководители.

От името на цялата математическа колегия – ПОЗДРАВЛЕНИЯ и БЛАГОДАРНОСТИ на учениците и техните родители за издигането на математическия авторитет на ПМГ!

За ПМГ от Враца - Стефчо Наков