^Нагоре
 • 1 ПМГ "Св. Климент Охридски"
  НАУКА, ВДЪХНОВЕНИЕ И ПОСТИЖЕНИЯ!
 • 2 ИНФОРМАТИКА ...
  Информатиците са сред най-търсените и високо платени специалисти в света. Научете се да програмирате на съвременни програмни езици и работни среди. Създайте интересни и забавни приложения и игри. Обучението по информатика в ПМГ ще ви даде отлични шансове за реализация като специалисти в областта на информатиката и програмирането.
 • 3 ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ...
  Познаването на съвременни компютърни технологии е задължително условие за успех. Научете се да създавате мултимедийни приложения и анимации, да поддържате информационни системи и бази от данни, да създавате WEB- сайтове. Използвайте компютрите рационално в ежедневието си.
 • 4 БИОЛОГИЯ...
  Разполагаме със съвременно оборудвани лаборатории. Вие ще научите интересни неща за произхода на живота, ГМО, нанотехнологиите. Ще се подготвите за успешно представяне на национални олимпиади и състезания. Ще участвате в различни проекти, ще пътувате и ще се забавлявате.
 • 5 ПРОЕКТИРАЙ САМ БЪДЕЩЕТО СИ!
  ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ И ЕЛАТЕ ПРИ НАС, ЗА ДА УСПЕЕМ ЗАЕДНО!
baner

ПРОЕКТ „ПЛАНЕТАТА В НАШИТЕ РЪЦЕ”

Успешно завърши работна среща в Румъния по екологичен проект „Планетата в нашите ръце”. Природо-математическа гимназия „Св. Климент Охридски” – Монтана  участва в проекта втора година с още пет държави – Румъния, Полша, Словения, Унгария и Турция. 


Темата на този етап бе водата на планетата. Международните екипи се събраха в Орадеа (206 000 ж.) – един от най-старите градове (1113 г.) на западната румънска граница. 


Участниците от изброените държави представиха своите разработени продукти по темата; бяха извършени и практически наблюдения и посещения на водопречиствателна станция, каптажни и дренажни съоръжения в околностите на града.
Интерес предизвикаха посещенията на Трансилванските солни мини със соленото езеро, на Мечата пещера с естествени, причудливи сталактонови образувания, които водата от векове продължава да вае…


Предстои Унгария с амбициозната тема – въздух и как да сведем до минимум вредните емисии във въздуха, без който не можем.
Най-ценното в дейностите по проекти са контактите с други народи, с друга история, манталитет, култура; обменът на идеи, възможността да сравниш своята визия с друга.
И младите хора на света заговарят на един разбираем език – езика на толерантността и разбирателството.

Март, 2014 г.
Орадеа - Монтана