^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

До Брюксел и назад

 

Литературен конкурс на тема „Искам да живея в родния си град, защото…“ заведе ученици от Северозападна България и Перник в столицата на Европа, където се намира едно от главните седалища на Европейския съюз. Инициативата е по идея на г-н Владимир Уручев – евродепутат в Европейския парламент.

Победителите имаха възможността да посетят сградата на ЕП, както и заседателната зала, където се провеждат европейски срещи между политици от страните-членки, вземат се важни решения за икономиката на древния ни континент, обсъждат се бъдещи проекти, възникнали проблеми и десетки процедури за развитие.

Двама от гостуващите на брюкселска земя бяха единадесетокласничката Милица Каменова и дванадесетокласникът  Борислав Вълов, възпитаници на нашата гимназия. Те се завърнаха с куп позитивни емоции, незабравими спомени и натрупани знания.

Пътуването се състоя в два дни (2-3 май). На 2 май беше посещението в парламента. Сутринта участниците присъстваха на презентация за дейността на ЕС. Следобед се събраха за дискусия с г-н Уручев и младите евродепутати Андрей Новаков и Ева Паунова. Там обмениха идеи, настоящи възгледи и планове за предстоящи събития.

 

На 3 май всички имаха възможност да разгледат централната част на белгийската столица, където се намират едни от най-забележителните сгради, паметници на културата, музеи и туристически обекти. Зареждащата атмосфера и хубавото време спомогнаха за осъществяването на една интересна и вълнуваща разходка.

 

Впечатлението, че Брюксел е силен и красив, си остава и до ден днешен. Но след полезното и незабравимо излизане извън граница, е време за завръщане в реалността и по класните стаи. До следващото европейско приключение!  

Copyright © 2022. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook