^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Награда „Джон Атанасов-ученици и техните ръководители“

 

За четвърти път ученик на ПМПГ-Монтана спечели наградата „Джон Атанасов-ученици и техните ръководители“ на Президента на Република България.

 

На 10 октомври в Гербовата зала на Президентството се проведе церемонията по връчването на 15-ите президентски отличия "Джон Атанасов". В категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ ежегодно се връчва грамота за ученици, постигнали най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели. През тази година носител на отличието е Антон Колов – наш ученик, който през настоящата година се дипломира и понастоящем е студент в специалност „Софтуерно инженерство“ на Софийски университет. Антон е многократен медалист от различни национални състезания и конкурси, неколкократен лауреат на Националната олимпиада по ИТ, а през юни стана и златен медалист, печелейки първо място на националната олимпиада. Бе отличен и г-н Красимир Асенов, негов научен ръководител.

Снимка: Пресцентър Президентство

 Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, учредена на името на създателя на първия електронен компютър - известният учен от български произход Джон Атанасов, се връчва от 2003 г. в подкрепа на личните постижения на младите български изследователи, работещи в сферите на информатиката и информационните технологии. Малко по-късно към нея бе учредена и награда за ученици. Антон е четвъртият наш ученик, спечелил това престижно отличие. Началото бе поставено още през 2008 г., когато Александър Коларски бе първият ученик, удостоен с отличието „Награда Джон Атанасов за ученици“. Следва Кристиян Боянов, отличен през 2014 г. и Виктор Кирилов през 2015 г.

ПМПГ „Св. Климент Охридски“ е единственото училище, чиито ученици за четвърти път печелят това високо държавно отличие. Това е резултат от упоритата работа на всеки от младите информатици, но и на професионализма на целия учителски колектив, създал прекрасни условия на тези талантливи деца да се развиват и изявяват таланта си.

Да им пожелаем още много нови успехи и научни постижения – нещо, в което никой от нас не се съмнява!

 

Copyright © 2020. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook