^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Президентът Румен Радев награди нашия Антоан

На 4 октомври на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Президентът Румен Радев връчи ежегодната Награда „Джон Атанасов“ за 2018 гoдина. Тя се връчва в четири категории и отличчава млади български учени в областта на компютърните науки, както и български ученици, постигнали през годината успехи в международни и национални състезния, олимпиади и конкурси.

И тази година ПМПГ-Монтана с право има основание да се гордее. Сертификат за отлично представяне в категория "За дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ Президентът на Републиката Румен Радев връчи на нашия Антоан Георгиев.

През годината Антоан участва в различни състезния и конкурси по информационни технологии. Разработи проект - игра, за който сам казва: "Проектът си струва, защото изследва човешкото поведение, следвайки психологически закон. Целта на играта е, използвайки комплект за виртуална реалност, да се маркират различни обекти, които следват определени характеристики. Например да се маркира малката и голяма сфера, които се появяват в близък радиус до вас. Играта ми следва Закона на Милър. През 1956 година, той е издал психологическа статия и твърди, че има горен лимит във възможността ни да запомним характеристики в работещата си памет. Когато прочетох за това, се замислих за прилагането му във виртуална реалност и изследване на резултатите", разказа Антоан.
Антоан е ученик в единадесети клас, където преподавателите му Илиян Ценков и Цветан Стоянов - учители по информатика и ИТ - му показаха красотата на компютърните науки и програмирането. Разбира се, за да има успехи, той трябва да бъде и добър математик - нещо, което г-жа Дора Стоянова - негов преподавател по математика -  знае най-добре. Г-н Красимир Асенов запали у него състезателния дух, показвайки му колко е хубаво да участваш в състезния и да печелиш. А за научната стойност на проекта най-голяма е заслугата на доцент Златогор Минчев - ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността" в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.
През лятото Антоан бе определен да представи България в Европейското младежко изложение, което се проведе в периода 16-22 юли 2018 г. в Гдиня, Полша. В него взеха участие повече от 300 представители от 27 държави.

За ПМПГ това е петото Президентско отличие, присъдено на наши ученици. През годините носители на голямото отличие са Александър Коларски (2007 г.), Кристиян Боянов (2014 г.), Виктор Кирилов (2015 г.) и Антон Колов (2017 г.).

Да пожелаем на Антоан нови върхове, които да покорява, за да ни дава още много поводи зa гордост.

Copyright © 2021. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook