^Нагоре
 • 1 ПМГ "Св. Климент Охридски"
  НАУКА, ВДЪХНОВЕНИЕ И ПОСТИЖЕНИЯ!
 • 2 ИНФОРМАТИКА ...
  Информатиците са сред най-търсените и високо платени специалисти в света. Научете се да програмирате на съвременни програмни езици и работни среди. Създайте интересни и забавни приложения и игри. Обучението по информатика в ПМГ ще ви даде отлични шансове за реализация като специалисти в областта на информатиката и програмирането.
 • 3 ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ...
  Познаването на съвременни компютърни технологии е задължително условие за успех. Научете се да създавате мултимедийни приложения и анимации, да поддържате информационни системи и бази от данни, да създавате WEB- сайтове. Използвайте компютрите рационално в ежедневието си.
 • 4 БИОЛОГИЯ...
  Разполагаме със съвременно оборудвани лаборатории. Вие ще научите интересни неща за произхода на живота, ГМО, нанотехнологиите. Ще се подготвите за успешно представяне на национални олимпиади и състезания. Ще участвате в различни проекти, ще пътувате и ще се забавлявате.
 • 5 ПРОЕКТИРАЙ САМ БЪДЕЩЕТО СИ!
  ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ И ЕЛАТЕ ПРИ НАС, ЗА ДА УСПЕЕМ ЗАЕДНО!
baner

Регионално състезание „Евроскола“

Отборът на ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана, спечели регионалното състезание „Евроскола“. В оспорваната надпревара се включиха 9 отбора от областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен. Състезанието беше организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България. То се проведе залата на Информационен център Европа Директно – Враца.

Заслугата за победата принадлежи на петима възпитаници на елитното училище - Любомир Иванов, Антония Светлинова, Георги Стефанов, Едоардо Николов и Нина Борисова. Те бяха подготвени от Марияна Стефанова – преподавател по география и ръководител на клуб “Европа”. За да бъдат допуснати до състезанието, им беше нужна препоръка от евродепутат. Отборът на гимназията получи референция от нашата съгражданка доц. Маруся Любчева. Тя е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По време на състезанието чрез жребии бе определено кой отбор кога ще се представи, темите, по които ще дебатира и партиите, чиято гледна точка ще отстоява. След 30-минутна консултация в изолирана стая под наблюдението на квестор, където намесата на учители и външни лица бе напълно забранена, всяка група представи своята теза и аргументи по дадената тема в рамките на 5 минути. На следващия етап отборът резюмира казаното на един от трите работни езика – английски, немски или френски за не повече от 2 минути. Отборът на ПМГ се открои не само със знанията си, но и с отличния си английски, резултат от взискателността на учителката им Юлия Първанова. Финалният етап от състезанието предвиждаше отговори на въпроси от публиката и другите отбори. Както подчерта г-н Бойко Благоев - експерт ”Връзки с обществеността” на Информационното бюро на ЕП в България и председател на журито, отборите се държаха спортсменски и спазиха добрия тон.

След дълъг ден, посветен на задълбочен анализ и дискусии по актуални теми за ЕС, журито определи петте отбора, които догодина ще посетят Европейския парламент в Страсбург. Там младите хора ще влязат в ролята на евродепутати за един ден и ще трябва да се сработят с ученици от други държави. Те ще предлагат и гласуват закони, ще дебатират различни проблеми под формата на казуси, симулации и ролеви игри. Северозападът ще бъде представен и от тима на ПМГ, който е с амбицията да защити подобаващо авторитета на училището си и на Монтана в Страсбург.

Тони Левонтова