^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Последният етап от проекта „Планетата в нашите ръце”

Последният етап от проекта „Планетата в нашите ръце” премина успешно в Кечкемет – шестият по големина град в Унгария от 02.06.2014 до 06.06.2014г.
Ние, участниците в проекта, сме възхитени от всичко, което видяхме и с което се запознахме, от възможността, която учителите от ПМГ „Св. Климент Охридски” ни предоставиха – да опознаем нравите и културата на останалите народи и да се отнасяме с повече отговорност към опазването на природните блага. 


Темата в Унгария беше „Въздухът и как да сведем вредните емисии до минимум”. Първият ден от нашия престой започна с презентации,  разглеждане сградата на училището и спортни състезания. Уъркшоп, състоящ се от три етапа, протече в разпознаването на забележителности, разгледани в предишните срещи от проекта и с изработването на аксесоари от отпадни продукти. Третият етап премина на двора, където всяка държава от проекта посади дръвче. На България се падна дървото „Гинко билоба”. 


Основната тема на втория ден беше свързана с замърсяването на въздуха с вредни емисии. Поради тази причина посетихме  военна авиобаза в Кечкемет. По време на срещата ни бе  представена презентация, която ни запозна с методи, свързани опазването на въздуха от замърсяване. За  историята на базата научихме от малкия музей на базата. 
През останалите дни се запознахме със забележителностите в околността. Голямо впечатление ни направиха Рибарските кули в Будапеща, разходката с корабче по р. Дунав и обиколката из красивия зоопарк. Учениците от Унгария ни представиха и забележителностите в родния им град – Кечкемет.

  
Закриването на проекта се състоя в местното училище, където ни изненадаха с заключителна програма, включваща много танци и забавления, както и вечеря, спонсорирана от училището. 
Този проект ни даде изключителна възможност да създадем нови контакти и ни разкри много нови пътища занапред в живота.

 
Рая Дамянова и Анна-Мария Маринкова -11В кл.

Copyright © 2021. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook