^Нагоре
 • 1 ПМГ "Св. Климент Охридски"
  НАУКА, ВДЪХНОВЕНИЕ И ПОСТИЖЕНИЯ!
 • 2 ИНФОРМАТИКА ...
  Информатиците са сред най-търсените и високо платени специалисти в света. Научете се да програмирате на съвременни програмни езици и работни среди. Създайте интересни и забавни приложения и игри. Обучението по информатика в ПМГ ще ви даде отлични шансове за реализация като специалисти в областта на информатиката и програмирането.
 • 3 ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ...
  Познаването на съвременни компютърни технологии е задължително условие за успех. Научете се да създавате мултимедийни приложения и анимации, да поддържате информационни системи и бази от данни, да създавате WEB- сайтове. Използвайте компютрите рационално в ежедневието си.
 • 4 БИОЛОГИЯ...
  Разполагаме със съвременно оборудвани лаборатории. Вие ще научите интересни неща за произхода на живота, ГМО, нанотехнологиите. Ще се подготвите за успешно представяне на национални олимпиади и състезания. Ще участвате в различни проекти, ще пътувате и ще се забавлявате.
 • 5 ПРОЕКТИРАЙ САМ БЪДЕЩЕТО СИ!
  ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ И ЕЛАТЕ ПРИ НАС, ЗА ДА УСПЕЕМ ЗАЕДНО!
baner

Среща по проекта „JobTrotter“ в Монтана

В периода 7 до 11 ноември ПМПГ „Св. Климент Охридски“ бе домакин на третата поредна среща по проекта „JobTrotter“ по програма „Erasmus+“. Ученици от България, Великобритания, Германия, Испания, Италия и Турция работиха цяла седмица над различни теми, засягащи търсенето на работа, като акцентът бе поставен върху занимания с парктическа насоченост и усвояване на имения, свързани с различни професии.

Понеделникът даде възможност на всички да се опознаят помежду си, а на чужденците и да разгледат малка част от Монтана. Забавление, разбира се, не липсваше, и след обиколката на града всички се насладиха на разнообразни традиционни ястия, както донесени от участниците в проекта, така и приготвени от родителите на нашите съученици. След обяда дойде време и за същинската част, за която учениците се бяха събрали. Гостите направиха презентации, с които представиха училищата и градовете си. Денят бе закрит с дефиле на професиите. Всички имаха възможността да видят униформи и „аксесоари“, които отличават различните професии.

Вторникът, освен с много дъжд и вятър, посрещна в София групата ученици и с някои от своите забележителности. След обиколката на центъра, участниците в проекта имаха възможността да надникнат в Софийския университет и дори да разгледат един от музеите му. Прекрасните златни и сребърни тракийски съкровища в Националния исторически музей грабнаха вниманието на гостите.

Сряда започна със същинската работа на бързи обороти. Всеки един от създадените по-рано мултинационални екипи имаше задача в рамките на час да изготви постер по значима и актуална тема, касаеща всички страни-участници в проекта и търсенето на работа в тях. След представянето на постерите последва викторина. Следобяд гостите пътуваха до град Враца, където разгледаха Историческия и Етнографския музей.

В четвъртък слънцето изгря и заедно с него разходката до Чипровци и Белоградчик започна. Чипровският манастир и китният град ни посрещнаха със свежия планински въздух. В училището малки ученици със сръчни ръце показаха как се тъкат световно известните чипровски килими. Всички се насладиха на българските народни песни и ритуали, представени от децата. Много от участниците седнаха зад тъкачния стан, за да опитат как се тъче, но и разбраха колко трудно се създава един килим.  Белоградчишките скали и гледката от върха на крепостта Калето се запечати трайно в съзнанията на нашите гости.

Последният ден бе изпълнен с положителни емоции. Различни занаяти заплениха гостите, чиято задача бе да тъкат, да декорират глинени и дървени сувенири, да плетат  и творят. Срещата завърши с прощална вечеря, с много музика, танци и забаления.

Учители и ученици дадоха висока оценка за организацията на срещата по проекта и топлото гостоприемство на българския екип.

Отново се готвим с дейности по проекта „JobTrotter“ по програма „Erasmus+“ за среща в Саарбрюкен, Германия през месец май 2017г.

 

Мигове от срещатаhttps://vimeo.com/191925555