^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Таланти на ПМГ отвяха конкуренцията

Статия от в-к "МОНТ ПРЕС", бр.27/2015 г.

Знаете ли какво се получава от развинтено въображение и изгубен домашен любимец? Трудно ли излиза уравнението? Така е, защото не сте се срещнали с възпитаниците на Природо-математическата гимназия в Монтана. Тези две “категории” водят до изработването на интернет-приложения. Научих го от срещата си с дванайсетокласниците Даниел, Виктор, Александра, Антон, Кристиян, Бранимир и Георги, както и десетокласникът Антон. Всичките те ще участват в националната олимпиада по информационни технологии през май. А за да стигнат до състезанието, са спечелили отлични грамоти от конференциите на Ученическия институт по математика и информатика. 

Тийнейджърите работят под ръководството на учителя Красимир Асенов. Техен преподавател по информатика е Илиян Ценков, също завършил ПМГ. Даниел работи в тандем с Кристиян. Двамата се включват в олимпиадата с приложение, което разпознава лицата на хората от дадена снимка и им връща фейсбук-профилите. Дани вече е разработил приложение, което дава възможност на потребителите да рисуват изображения в браузера. Процесът може да бъде споделен с група хора. Те наблюдават създаването на творбата в реално време и пишат по темата в чата. С него е спечелил грамотата си за отлично представяне. Виктор и Александра ще се представят със система за организиране на документи. Тя е фокусирана върху търсенето и сканирането на информация от текстови изображения или на достъпен език изваждане на текст от заснета страница. Двамата са екип от тази година и работят добре заедно. Десетокласникът Антон Колов се включва с мобилно приложение за андроид, което позволява на потребителите да комуникират с рисунки - “Вместо да пишат монотонни и скучни съобщения те може да нарисуват това, което им е на душата”, уточнява той. Бранимир Кирилов и Георги Стефанов правят първи стъпки в олимпиадата със система за проследяване на домашни любимци, като към нея има и устройство, което се закачва примерно на кучето. Тя е с версия и за мобилен телефон. Системата съдържа и карта, върху която в реално време може да бъде проследен любимецът, ще може да се записват жизнените му показатели, има и още екстри. Бранко и Георги създават програмен и хардуерен продукт, а това хич не е лесно. Те ще участват в категорията “Приложни програми”, която не е особено привлекателна за тийнейджърите. Момчетата са първите представители на ПМГ в нея от три години насам. Хубаво е, че още с първата си поява достигат до национален кръг, коментира учителят им Илиян Ценков. Останалите ни екипи се включват в категорията за интернет приложения, където са големият интерес и многото участници. “Фактът, че три от общо двайсетте класирани от страната в нея за финала са от Монтана, сам по себе си означава много”, категоричен е той. Ценков е убеден, че тийнейджърите ще се справят много добре и със сигурност ще завоюват отлични позиции. Мотивирани са от факта, че призовите места осигуряват прием в университетите без изпит. Винаги са се връщали от състезания с хубави награди, уточни той.

“Изключително удоволствие е да се работи с тях, те много отдавна са минали етапа, в който може много да им помагаме. Задълбали са в области, които са малко по-далеч от учебния план. Надминали са заложеното в учебниците равнище”, изтъкна Ценков.

Необходимо е да подчертаем, че са създадени условия от ръководството на училището за развитието на тези големи таланти. Осигурено е нужното финансиране за участие в различни състезания, отчете и ръководителят на даровитите информатици Красимир Асенов. Той подчерта, че бивши възпитаници на гимназията не са забравили откъде са излезли и винаги с гордост казват, че са тръгнали от ПМГ-Монтана. “Уверявам ви, ПМГ-Монтана е на почит, да имаме три допуснати проекта от двайсет възможни в една категория е голямо постижение”, подчерта Асенов. Красимир Асенов стана и учител на годината на фондацията “Св.св. Кирил и Методий” и на Съюза на математиците за дългогодишен принос в извънкласната работа. Това е второто му отличие, първото му е поощрително. Наградата си той посвещава на стогодишния юбилей на гимназията. 

 

Статията е дословна препечатка от в-к "МОНТ ПРЕС", бр. 27, 16-20 април 2015 г. Автор е монтанската журналистка Янка Апостолова. Искрено й благодарим за написаното!

Copyright © 2018. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook