^Към началото
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Пореден успех на Националната олимпиада по ИТ

На 8, 9 и 10 май за пореден път нашето училище бе домакин на Националната олимпиада по ИТ. За три дни Монтана се превърна в сборно място на най-добрите млади ИТ-надежди на България. В ПМГ се събраха над 160 ученици и техните ръководители от цялата страна, които се състезаваха в 2 възрастови групи и в 5 категории. Те бяха оценявани от компетентно жури с председател проф. Красен Стефанов от СУ. Всяка година ПМГ участва в олимпиадата, нашите проекти заемат призови места, имаме класирани лауреати. И сега не изневерихме на традицията...
За участие в Национален кръг от ПМГ бяха класирани три проекта на наши ученици в категория „Интернет приложения 9-12 клас“ –голям успех за нас, тъй като до участие се допускат само 20 проекта от страната и един проект в категория "Приложни програми".  И не само това… На присъствения кръг, където проектите се представят пред жури, проектът на Виктор Кирилов и Александра Александрова впечатли комисията и заслужено бе класиран на ПЪРВО място в категория „Интернет-приложения 9-12 клас“. След проведения теоретичен тест, Виктор е трети в индивидуалното класиране с оценка Отличен 6,00, с която може да се запише във всеки български ВУЗ. Всички останали наши участници се представиха повече от достойно. В индивидуалното класиране петима наши ученици са в ТОП20. получиха оценки между 5,50 и 5,75, с които вече са студенти. Повече подробности за проектите ще намерите по-долу.
 
Олимпиадата по информационни технологии (ИТ) се провежда в три кръга – общински, областен и национален. За участие в нея се допускат всички ученици от V до XII клас, които участват в две състезателни групи – една от V до VIII клас включително и друга от IX до XII клас. Те разработват собствен проект под ръководството на научни ръководители. За явяване на Националния кръг се допускат до 20 проекта във всяка категория, които се определят от Националната комисия на базата на представените проекти и документация измежду допуснатите от областните комисии.
 
На последния, присъствен кръг, участниците представят своите проекти пред компетентно жури и решават теоретичен тест. Теглото на теста в крайната оценка на всеки един участник в националния кръг на олимпиадата е 50%. Останалите 50% се формират от качествата, представянето и защитата на разработения проект. Жури с председател проф. д-р Красен Стефанов класира участниците в петте категории: Уеб-сайт (5-8 клас), Мултимедия (5-8 клас), Интернет приложения (9-12 клас), Приложни програми (9-12 клас) и Мултимедийни приложения (9-12 клас). Членове на журито са преподаватели от Софийски университет, БАН и някои от най-големите ИТ-фирми. 

Виктор Кирилов (12 клас) и Александра Александрова (12 клас) разработиха Система за организиране на документи „Shelves“. Shelves е web базирана платформа за организиране на документи от хартиен и елекетронен носител с фокус върху тяхното търсене. Първото място на проекта в категорията не е първото му признание. Само преди 10 дни той спечели първо място на Националното състезание WEBLOZ, носител е на награди от Ученическия институт по математика и информатика и др. 
 
Даниел Василев (12 клас) и Кристиян Вачев (12 клас) разработиха "Physirec - Система за разпознаване на лица". „Physirec“ е интерактивно уеб приложение, даващо възможността на потребителя лесно и за кратко време да намери хората от дадена снимка. То намира и разпознава лицата на снимката и след това ги сравнява със собствена база от хора, като в краен резултат връща на потребителя Facebook профилите на намерените хора. С времето то се самообучава за да постига по-добри резултатите в търсенето си.


 
Антон Колов (10 клас) разработи "Drawchat". Drawchat e мобилно приложение за комуникация. С него, вместо да пишат текстови съобщения, потребителите рисуват и снимат. Чрез приложението може да рисувате, изпращате и получвате картинки от други потребители по света, избрани на случаен принцип. Освен това може да добавите ваши приятели и да се забавлявате заедно.
 
Георги Стефанов (12 клас) и Бранимир Кирилов (12 клас) разработиха "AiPet – система за наблюдение на домашни любимци". Тя предоставя на потребителя мобилно приложение, с което да контролира своя домашен любимец, да следи неговото местоположение и редица други функционалности. 
 
Да пожелаем на всички наши участници - абитуриенти нови успехи в избраното от тях ВУЗ и успешна професионална реализация. А на Антон - нови, още по-големи успехи в предстоящите му участия в национални състезания, олимпиади и конкурси. Поздравления и за научните ръководители - Красимир Асенов и Илиян Ценков.  
 
 
Очаквайте скоро още снимки и на другите наши участници :)
Copyright © 2018. ПМПГ-Монтана Rights Reserved.


Facebook