Новини - Актуални новини

 Съюз на математиците в България

Секция Монтана

 

 

Европейско Кенгуру

 

 На 15 май 1991 група френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин организират състезание, което скоро получава името „Френско Кенгуру”. Идеята да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици е заимствана от „Австралийско кенгуру”, което е създадено и се провежда на английски език от австралийският математик и популяризатор на математиката Питър О’Халоран през 80-те години на XX век. Успехът на френското състезание е изненадващ – около 120 000 са участниците през 1991, а само няколко години по-късно броят им достига и надхвърля 1 милион.Състезанието постепенно разширява границите си и чрез френските културни служби в Европа се организира в много страни извън Франция. В България състезанието води началото си от 1993 година. През 1994 година в Страсбург, в Съвета на  Европа, се провежда Генерална асамблея, на която се основава Асоциация Kangourou sans Frontieres” („Кенгуру без граници”). През 1994 година състезанието получава наградата „Даламбер”на Дружеството на френските математици за изключителен принос в популяризирането на математиката.

От 1995 г. състезанието се нарича „Европейско Кенгуру”. Страните членки на Асоциацията получават правото да превеждат задачите на собствения си език и поставят начало на ежегодни срещи за съвместно изготвяне на темите. България, посредством Съюза на математиците в България, е член на Асоциацията от 1997 година , а през 2005 сме домакина на Генералната асамблея. Зависимост от възрастта на състезателите, те са разпределени в групи Ecoliers, Benjamins, Cadets,  Juniors,  Students. Адаптирано в България, групите са 2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10 и 11-12 клас.

За да изпълнява финансовите си ангажименти и за да бъде равноправен член на Асоциацията, СМБ като нестопанска организация няма друга алтернатива освен да събира необходимите средства от участниците. Такава е практиката и в другите страни-членки. Днес състезанието се провежда едновременно в почти всички страни от Европа, както и в държави като Казахстан, Грузия, Мексико, Аржентина и др. Участниците, както в България, така и по света ежегодно се увеличават и вече надхвърлят няколко милиона.

В Монтана „Европейско Кенгуру”, благодарение на съдействието на представителя на България и вицепрезидент на Асоциацията „Кенгуру без граници” проф. Сава Гроздев, се провежда още от 1998 година. Състезанието се организира от Съюза на математиците в България–секция Монтана със съдействието на РИО Монтана и любезното гостоприемство на Природо-математическа гимназия „Св. Климент Охридски”. През 2013 година домакин на състезанието ще бъде I ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

... и  още малко информация за състезанието през 2013:

Дата: 23.03.2013

Място: I ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

Продължителност: 75 минути

Такса правоучастие : 7 лева

Срок за записване:             22.03.2013

За информация:      0887236156 Стефчо Наков

                          096 306 808 Вихра Якова